Geschiedenis

Kingma Lingerie begon in 1891 als wolververij op de Hoogstraat in Dokkum. Na een aantal jaren verhuisde het bedrijf naar de Grote Breedstraat. Het assortiment werd uitgebreid met naai- en handwerkbenodigdheden, baby, kinderkleding, wiegen en kinderwagens. Vanaf begin jaren zestig werd er lingerie in de vorm van corsetten, bh’s, ondergoed en nachtkleding verkocht. In de jaren zeventig werd de baby-/kinderkleding, en wat daar allemaal bij hoorde, afgestoten om met lingerie en ondergoed voor dames en heren verder te gaan. Ongeveer tien jaar later verhuisde Kingma Lingerie naar de overkant van de Breedstraat om in kleinere vorm door te gaan met lingerie en ondergoed voor dames en heren. In de jaren negentig is het pand ernaast bij gekomen, omdat de mannen zich begonnen te interesseren voor modern ondergoed van bekende tennissers en voetballers. Na enige jaren nog op de Koornmarkt te hebben gezeten, is Kingma Lingerie nu weer helemaal terug op de vertrouwde plek op de Breedstraat.

Jolanda van Boerum is tegenwoordig het gezicht van de winkel en vertelt over haar beweegreden: “Na ruim 10 jaar bij Kingma te hebben gewerkt, heb ik in januari 2016 de winkel overgenomen. Door al die jaren werkzaam te zijn geweest in deze branche en gewerkt te hebben met de merken, kan ik een uitstekend advies op maat geven voor iedere vrouw. Elke vrouw is anders en zo ook elke bh; ieder merk heeft zijn eigen pasvorm en maatbereik. Ik zorg ervoor dat iedere vrouw met een lach en de voor haar perfecte bh de winkel verlaat.”

“Een goede pasvorm is erg belangrijk. Zo kunnen klachten of irritaties door de bh worden voorkomen. Er zijn nog steeds vrouwen die met een verkeerde maat en pasvorm bh omlopen en dat is jammer, want dat hoeft niet. Vrouwen vergeten vaak dat het lichaam om de zoveel jaar verandert, zo ook de maat van de bh. Daarom is het goed, om bij het kopen van een nieuwe bh deze altijd te laten aanmeten, met een daarbij passend advies. Dat is ook de reden dat wij geen webshop hebben, want: service, advies en klantvriendelijkheid staan bij ons op nummer één en dat kunnen wij online niet beiden. Op het gebied van ondermode hebben wij een breed assortiment. U bent u te allen tijde welkom voor een bezoek in onze winkel”, aldus eigenaresse Jolanda.